imageimageimageimagesocial media links

IJzer in producten van Synofit

Dagelijkse inname van ijzer

In veel voedingsmiddelen zit een bepaalde hoeveelheid ijzer. IJzer hebben we nodig en bij een chronisch tekort ontstaan er problemen. 

Daarom is er een referentie-inname (RI) van ijzer vastgesteld per bevolkingsgroep:

Knowledge Advice Image right side

Volwassen mannen: 11 mg ijzer per dag

Volwassen vrouwen voor de overgang: 16 mg ijzer per dag

Volwassen vrouwen na de overgang: 11 mg ijzer per dag

Zwangere vrouwen: 16 mg ijzer per dag

Vrouwen die borstvoeding geven: 15 mg ijzer per dag

Bij een te hoge dosis aan ijzer (uit voeding of gezondheidsproducten) kunnen eveneens problemen ontstaan. De veilige bovengrens voor ijzerinname is als volgt, volgens het Amerikaanse Institute of Medicine*:

Kinderen vanaf 14 jaar en volwassenen: maximaal 45 mg ijzer per dag

* De Europese EFSA hanteert geen maximale bovengrens voor ijzer. Dit omdat het vrijwel onmogelijk is om door middel van alleen voeding deze hoeveelheden te behalen.

Hoeveel ijzer zit er in de gezondheidsproducten van Synofit?

Deze vraag wordt regelmatig gesteld aan het Care Team. Het is immers bekend dat de Groenlipmossel van nature ook wat ijzer bevat. Synofit gebruikt GLMax® Groenlipmossel, een 100% pure vorm waarin ook de natuurlijke hoeveelheid ijzer behouden blijft tot in het eindproduct.

Daarnaast is in sommige van onze softgels ijzeroxide gebruikt als kleurstof. Afhankelijk van de grootte van de softgel en de hoeveelheid kleuring daarin is de dosering ijzer hoger of lager.

Maar hoeveel (elementair) ijzer zit er dan precies in de gezondheidsproducten van Synofit?

Een overzicht per dagdosering:

Synofit Groenlipmossel Vloeibaar (per 10 ml): 0,18 mg ijzer per dag

Synofit Groenlipmossel Plus (per 3 softgels): 2,55 mg ijzer per dag

Synofit Groenlipmossel Regular (per 3 softgels): 3,12 mg ijzer per dag

Synofit Groenlipmossel Basic (per 2 softgels): 1,90 mg ijzer per dag

Synofit Curcumine Plus (per 2 softgels): 2,34 mg ijzer per dag

Synofit Calcium Plus (per 2 softgels): 4,06 mg ijzer per dag

Synofit Cardio Care (per softgel): 1,81 mg ijzer per dag

Situaties waarbij ijzerinname extra relevant is

IJzertekort (anemie)

Mensen die voor een ijzertekort worden behandeld, krijgen vaak veel hogere doseringen ijzer dan de veilige bovengrens aangeeft. Dat gebeurt dan onder toezicht van een specialist. Het gaat in zulke situaties om doseringen van soms wel rond de 200 mg ferrofumaraat (waarvan 65 mg elementair ijzer) per dag. U begrijpt dat de hoeveelheden ijzer in de producten van Synofit hier geen relevante extra bijdrage aan leveren.

IJzerstapeling (hemochromatose)

Bij mensen met ijzerstapeling is het tegenovergestelde van toepassing: deze mensen moeten opletten dat ze niet teveel ijzer innemen, omdat het lichaam het niet goed zelf kan uitscheiden.

Vooral in multivitaminen en andere voedingssupplementen kunnen grote hoeveelheden ijzer ‘verstopt’ zitten. Dat is dus in de producten van Synofit niet het geval – het gaat bij Synofit om hoeveelheden die ruimschoots binnen de gebruikelijke dagelijkse range vallen, wat ook van toepassing is bij gewone voeding. Een gekookt ei bevat bijvoorbeeld ongeveer 1,0 mg ijzer en een bruine boterham 0,6 mg ijzer. Daarom is het voor mensen met ijzerstapeling veilig om de producten van Synofit te gebruiken.

Let overigens wel op de hoeveelheid Vitamine C in sommige Synofit-producten: Vitamine C verhoogt de opname van ijzer uit andere voedingsmiddelen. Het kan dan raadzaam zijn om Synofit niet gelijktijdig met de maaltijd in te nemen, maar bijvoorbeeld een paar uur daarna.

Andere situatie van toepassing?

Vraag het Care Team om raad >>>

imageimageimageimagesocial media links
Tags:
GewrichtenBottenKraakbeenStudies
Verder lezen