Gepubliceerd op 03 May, 2024
imageimageimageimagesocial media links

Nieuwe studie: invloed van voeding op de hartgezondheid 

In de wereld van wetenschappelijk onderzoek wordt de impact van voeding op onze gezondheid voortdurend bestudeerd. Recent werd er een grootschalige analyse uitgevoerd, een zogenaamde 'umbrella review', waarbij 124 studies zijn bekeken die de relatie tussen macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) en het behoud van een goede hartgezondheid onderzochten. Hierbij werden de gegevens van meer dan 5 miljoen (!) mensen gebundeld om tot goed onderbouwde uitspraken te komen.  

Hieronder leest u enkele belangrijke bevindingen, die gepubliceerd werden in het gerenommeerde tijdschrift Nutrients (1): 

Knowledge Advice Image right side

1. Eiwitten 

Er lijkt een verband te zijn tussen een verhoogde eiwitinname en betere hartgezondheid. Hierbij maakt het niet uit of de eiwitten afkomstig zijn uit plantaardige of dierlijke bron. 

2. Koolhydraten 

Daarentegen kan een overmatige inname van koolhydraten in verband worden gebracht met een negatieve invloed op de hartgezondheid. 

Knowledge Advice Image left side
Knowledge Advice Image right side

3. Vetten 

Over het algemeen wordt een gebalanceerde vetinname geassocieerd met een goede hartgezondheid. 

Het type vet is hierbij van belang: de keuze voor gezonde vetten, zoals enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren (zoals Omega 3-vetzuren in bijvoorbeeld visolie), houden verband met een gunstig effect op het hart.  

Een andere opvallende uitkomst is dat verzadigd vet, waar vaak voor gewaarschuwd wordt, volgens deze analyse geen negatieve invloed heeft op de hartgezondheid. Wel heeft een hoge inname van verzadigd vet een negatieve invloed op andere aspecten van de gezondheid.  

Wat betekent dit voor u? 

Als het gaat om het behoud van een goede hartgezondheid, is de rol van voeding dus zeker relevant.  

Eiwitten: kies bij voorkeur voor eiwitrijke voeding. 

Koolhydraten: houd de inname van koolhydraten in de gaten. Dit is niet alleen gunstig voor het hart, maar ook voor uw algehele gezondheid. Witte rijst wordt bijvoorbeeld genoemd als bron van bewerkte koolhydraten, die u beter kunt beperken of kunt vervangen door vezelrijke rijst.  

Lees ook onze blog over de suikerchallenge (suiker behoort ook tot de koolhydraten) >>> 

https://www.synofit.nl/advies/blog/nationale-suiker-challenge  

Vetten: kies voor een gebalanceerde vetinname. Bij voorkeur voeding die gezonde vetten bevat, zoals enkelvoudig onverzadigde vetzuren (olijfolie, avocado, noten, gevogelte, boter, olijven) en meervoudig onverzadigde vetzuren (visolie, walnoten, chiazaad, soja, zonnebloemolie en -pitten). Verzadigd vet is dus verrassend genoeg niet per se slecht voor het hart, maar kies bij voorkeur wel voor de betere bronnen hiervan, zoals kokosolie, vette vis, mager rood vlees, noten en zaden.  

Meer tips?  

Lees ons artikel over gezonde voeding voor hart en vaten >>> 

https://www.synofit.nl/advies/bibliotheek/voeding-gezond-hart-vaten 

 

Vijf tips om hart en bloedvaten gezond te houden >>> 

https://www.synofit.nl/advies/bibliotheek/gezond-houden-hart-bloedvaten  

Nog meer tips voor een gezond hart >>> 

https://www.synofit.nl/advies/blog/tips-voor-behouden-gezond-hart  

Gezond recept met zalm >>> https://www.synofit.nl/advies/blog/gegrilde-zalm-feestdagen   

Bron  

(1) Ma, Y. et al. (2024) Nutrients 16;152. 

Gepubliceerd op 03 May, 2024
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
StudiesHart
Verder lezen