Gepubliceerd op 23 March, 2021
imageimageimageimagesocial media links

Invloed van veganistisch dieet op de botten onderzocht

Personen kunnen om allerlei redenen ervoor kiezen om géén dierlijke producten (meer) te gebruiken. Een vaak gehoorde reden – naast dierenwelzijn en het milieu – is dat dit voor de gezondheid beter is. Er zijn steeds meer onderzoeken die dit lijken te bevestigen. Maar hoe zit het met de botten?

Knowledge Advice Image right side

Invloed van dieet op de gezondheid

Een veganistisch dieet heeft in veel opzichten inderdaad een positief effect op de gezondheid. Net als een vegetarisch dieet vermindert het de kans op sommige chronische ziekten, zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Toch zijn er ook wel studies die erop wijzen dat een veganistisch dieet kan leiden tot een lagere botmineraaldichtheid (BMD), wat weer in verband wordt gebracht met een hoger risico op botbreuken. 

Om dit verder te begrijpen, is er nu een nieuwe studie uitgevoerd, waarin gekeken werd naar de invloed van het vegan dieet op botgezondheid en de waarden in het bloed die relevant zijn hierbij.

De studie

Twee groepen van 36 personen werden in deze studie met elkaar vergeleken. Alle deelnemers waren 30-60 jaar en hielden al minimaal een jaar hun dieet vol. De groep ‘vegans’ gebruikte in het geheel geen dierlijke producten. De groep ‘omnivoren’ gebruikte minimaal 3 porties vlees óf 2 porties vlees en 2 porties bewerkt vlees per week.

Bij het toelaten van deelnemers werd rekening gehouden met hun leeftijd en geslacht, zodat dit gelijk verdeeld was. Hierbij bleek ook dat er geen grote verschillen tussen de groepen waren in lichaamsbouw, lichamelijke activiteit, roken, opleidingsniveau en alcoholgebruik. Wel viel op dat de groep veganisten aanzienlijk meer supplementen gebruikte, zoals vitamine B12 en vitamine D3.

De uitkomsten

De groep veganisten had inderdaad een significant minder goede botgezondheid dan de groep omnivoren. Dit werd gemeten met kwantitatieve echo-apparatuur die dichtheid van de botten kan meten. Ook hadden de veganisten lagere niveaus van o.a. vitamine A, vitamine B2zinkomega 3-vetzuren en calcium, terwijl de niveaus van vitamine K1, folaat (vitamine B11) en glutamine juist hoger waren bij de veganisten.

helping text from link assets

De conclusie

Veranderingen in leefstijl kunnen de relatie tussen dieetgewoonten en botgezondheid beïnvloeden. Algemeen is bekend dat veganisten vaak gezonder leven dan omnivoren, ook met betrekking tot lichaamsbeweging, roken, alcoholgebruik en lichaamsgewicht. Deze factoren hebben óók bewezen invloed op de botgezondheid.

In deze studie werden met betrekking tot deze factoren echter geen relevante verschillen gevonden tussen de groepen, waardoor de gemeten verschillen in botgezondheid waarschijnlijk echt puur met het dieet te maken hebben.

Tegelijk lijkt het erop dat er in het veganistisch dieet sommige stoffen, die de negatieve effecten voor de botgezondheid weer tegengaan, juist oververtegenwoordigd zijn: plantaardige diëten zijn bijvoorbeeld vaak rijk aan vitamine K. Dit ingrediënt staan bekend om haar rol bij de opname van mineralen (zoals calcium) in de botten. Toch is dit blijkbaar niet voldoende om onderaan de streep een goede botgezondheid in stand te houden.

Bron

Menzel, J. et al. (2021) Vegan diet and bone health – results from the cross-sectional RBVD study. Nutrients 13;685.

Details weten? Neem contact op >>>

Gepubliceerd op 23 March, 2021
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
BottenStudies
Verder lezen