imageimageimageimagesocial media links

Bloedsuikerspiegel

Wat is de bloedsuikerspiegel?

De hoeveelheid suiker in het bloed wordt de ‘bloedsuikerspiegel’ of ook wel de ‘bloedglucosewaarde’ genoemd. De suiker in het bloed is afkomstig uit voeding. Bij het woord suiker denken wij meestal aan het witte kristalsuiker, maar dat is niet de vorm van suiker die in het bloed terecht komt. Er zijn namelijk meerdere vormen van suiker die behoorlijk van elkaar verschillen.

De overkoepelende naam voor verschillende vormen van suiker is koolhydraten. Koolhydraten bestaan uit één, twee of meerdere suikermoleculen. Eén suikermolecuul is glucose, twee suikermoleculen is het witte kristalsuiker, en met meerdere suikermoleculen wordt zetmeel gevormd. Het suiker in het bloed is de glucose vorm, vandaar ook de naam ‘bloedglucosewaarde’. De waarde van het bloedglucose wordt gemeten in millimol per liter (mmol/l). Dit geeft het aantal deeltjes glucose per liter bloed aan.

De route van suiker in het lichaam

Voordat suiker in het bloed terecht komt, worden de koolhydraten uit onze voeding afgebroken in de darmen tot glucose. Ons voedsel bevat doorgaans geen glucose (alleen producten als druivensuiker zijn hiervan gemaakt), daarom is de afbraak nodig. De glucose wordt opgenomen in het bloed waar het kan circuleren om de cellen van het lichaam van energie te voorzien. Na opname wordt glucose in de cellen van het lichaam verbrand, waarbij het direct energie geeft. Als glucose niet wordt gebruikt, dan wordt het opgeslagen in de lever en spieren de vorm van glycogeen. Wanneer het nodig is, dan wordt het weer omgezet in glucose. Lees ook over de bloedsuikerspiegel stabiel houden.

Zelf meten

Het kan verstandig zijn om de bloedsuikerwaarden te meten. Er zijn veel verschillende meters op de markt om zelf glucosewaarden in het bloed te meten. Voor normaal thuisgebruik kunt u bijvoorbeeld de Accu-Chek Mobile bloedglucosemeter gebruiken.

Goede bloedglucosewaarden

Wat zijn de juiste waarden om te hebben? Het bloedsuikergehalte kan nuchter (minimaal 8 uur niet gegeten) of niet nuchter gemeten worden. In het algemeen geldt bij een meting op de nuchtere maag het volgende:

Bloedglucosewaarde

nuchter

lager dan 6,1 mmol/l

normaal

6,1 – 6,9 mmol/l

licht verhoogd

hoger dan 6,9 mmol/l

verhoogd

Bij een meting die niet op de nuchtere maag wordt gedaan geldt dit:

Bloedglucosewaarde

niet nuchter

lager dan 7,8 mmol/l

normaal

7,8 – 11 mmol/l

licht verhoogd

hoger dan 11 mmol/l

verhoogd

Houd er rekening mee dat bloedglucosemeters een kleine afwijking kunnen hebben en de werkelijke getallen in het bloed mogelijk iets anders zijn.

Wilt u werken aan het behoud van een goede bloedsuikerspiegel?

Probeer dan nu onze vloeibare formule voor voor het behoud van een verantwoord cholesterol- en bloedsuikergehalte: Synofit Cardio Care. Dit voedingssupplement bevat Omega 3-vetzuren voor het hart, Witte berk-blad voor het cholesterol,  Chroom voor de bloedsuikerspiegel en Vitamine C voor de bloedvaten. Daarnaast is de formule van Synofit Cardio Care verrijkt met Rode gist rijstQ10, Bergavit40, Zwarte knoflook en Vitamine D3.

imageimageimageimagesocial media links
Tags:
Hart
Verder lezen