imageimageimageimagesocial media links

Het combineren van Synofit gezondheidsproducten met andere middelen

Veiligheid van ‘zomaar’ producten combineren

Knowledge Advice Image right side

Vaak wordt er onbewust vanuit gegaan dat voedingssupplementen ‘gewoon’ samen kunnen worden gebruikt met medicatie of andere supplementen. Voedingssupplementen zijn immers vrij verkrijgbaar en qua samenstelling lijkt het meer op ‘voeding’ dan op ‘medicatie’. Toch is het heel belangrijk dat u bij medicijngebruik of bij gebruik van meerdere gezondheidsproducten goed oplet.

Het gaat dan globaal om deze twee kwesties:

1. Zijn er geen interacties? Oftewel: is de combinatie verantwoord?

2. Wordt de dosering van bepaalde ingrediënten niet te hoog?

Op deze pagina geven we u de globale informatie over het gebruik van de gezondheidsproducten van Synofit naast andere producten (medicatie of supplementen). Dit is hieronder uitgewerkt per ingrediënt waarop dat van toepassing is.

We adviseren u om in geval van medicijngebruik altijd eerst de gebruiksaanwijzing van het Synofit gezondheidsproduct goed te bestuderen voordat u met het gebruik begint.

Welke medicatie heeft interacties met curcumine?

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen publiceerde een visie op het samen gebruiken van kruidenpreparaten en geneesmiddelen. Van curcumine is bekend gemaakt dat het gebruik ervan samen met sulfasalazine, talinolol, imitinib en tamoxifen mogelijk een interactie heeft. Hierbij kunnen risico’s voor de gezondheid ontstaan.

Gebruikt u een van deze middelen? Overleg dan eerst met uw apotheker of arts voordat u een gezondheidsproduct met curcumine aanschaft!

Er zijn dus interacties van curcumine bekend met sulfasalazine (toegepast bij darmontsteking, gewrichtsontsteking of huidaandoening), imatinib (toegepast bij kanker), talinolol (een bètablokker) en tamoxifen (hormoontherapie toegepast bij borstkanker, meer infomatie >>>). Verder is er bij ons ook een interactie bekend met digoxine (toegepast bij hartfalen en hartritmestoornissen).

Talinolol is in Nederland niet verkrijgbaar, dus de kans dat u dit gebruikt is nihil. Met andere bètablokkers (de stofnaam hiervan eindigt altijd op -lol) en chemo- of hormoontherapieën zijn vooralsnog geen interacties bekend, maar wat ons betreft is het wel raadzaam om bij het gebruik van andere bètablokkers of een andere chemo- of hormoontherapie toch eerst met een apotheker te overleggen voordat u het combineert met een curcumineproduct.

Knowledge Advice Image right side

Wanneer u met uw apotheker of arts hierover overlegt, neem dan a.u.b. de gebruiksaanwijzing van uw gezondheidsproduct mee, evenals de informatie op deze pagina en de informatie van het CBG: klik hier voor de informatie van het CBG over kruiden en geneesmiddelen.

Indien uw specialist vaststelt dat de dosering curcumine in het product klinisch relevant is en een veilige combinatie met uw medicatie in de weg staat, overweeg dan een product met een lagere dosering curcumine, of zelfs een product dat vrij is van curcumine. In onze groenlipmossel-productlijn zou in dat laatste geval Synofit Groenlipmossel Basic een uitstekende keuze zijn.

Interacties met vitamine K2

Een specifiek type antistollingsmiddelen (bloedverdunners) mag niet zomaar met vitamine K2 samen gebruikt worden. Het gaat om de coumarinederivaten, zoals acenocoumarol, fenprocoumon en warfarine. Als u deze bloedverdunners gebruikt, mag u niet zomaar een supplement met vitamine K2 erbij gebruiken. Dat heeft te maken met het werkingsmechanisme van deze antistollingsmiddelen: coumarinederivaten ontlenen hun werking aan het remmen van vitamine K2. Het gebruik van een middel dat vitamine K2 bevat, kan dus een nadelig effect hebben samen met coumarinederivaten.

Knowledge Advice Image right side

Als u een product met vitamine K2 tóch wilt combineren met het gebruik van coumarinederivaten, dan moet dat onder toezicht van een deskundige gezondheidsprofessional gebeuren die uw INR-waarde kan monitoren.

Het gebruik van andere antistollingsmiddelen, die niet gebaseerd zijn op het remmen van vitamine K2, kan wél gerust samen met gebruik van supplementen met vitamine K2.

Vitamine K2 is alleen aanwezig in ons product Calcium Plus.

Interacties met calcium

Indien u een middel met levothyroxine (schildklierhormoon) gebruikt, dient u voedingssupplementen die calcium bevatten minimaal 2 uur voor of na dit middel in te nemen. Dit geldt ook voor andere medicatie waarnaast het gebruik van calcium beperkt moet worden.

Interacties met ijzer

Indien u een middel met levothyroxine (schildklierhormoon) gebruikt, dient u voedingssupplementen die ijzer bevatten minimaal 2 uur voor of na dit middel in te nemen. Dit geldt ook voor andere medicatie waarnaast het gebruik van ijzer beperkt moet worden.

Verantwoorde hoeveelheden bij het combineren met andere voedingssupplementen

Bij het combineren van meerdere voedingssupplementen is het belangrijk dat bepaalde vitaminen en mineralen niet te hoog gedoseerd worden. Hieronder vindt u per product van Synofit een overzicht van de ingrediënten waarvoor dit geldt, zodat u goed geïnformeerd bent als u meerdere gezondheidsproducten combineert.

Synofit Groenlipmossel Vloeibaar

Bepaalde voedingssupplementen bevatten (voor een deel) dezelfde stoffen als Synofit Groenlipmossel Vloeibaar. Bijvoorbeeld vitamine C, vitamine D3, vitamine E en calcium. Ook bestaan er voedingssupplementen met alleen groenlipmossel of alleen curcumine. Hetzelfde geldt voor zwarte bes-blad, boswellia, duivelsklauw en natief collageen type II. De groenlipmossel bevat verder van nature al glucosamine, chondroïtine, MSM en omega 3-vetzuren.

Het is niet schadelijk om deze supplementen te (blijven) gebruiken als u Synofit Groenlipmossel Vloeibaar wilt gaan gebruiken. Het is wel de vraag in hoeverre het nog nodig is om deze supplementen er bij te blijven gebruiken. Dit laatste geldt voor groenlipmosselcurcuminezwarte bes-bladboswellia, duivelsklauw, natief collageen type IIvitamine D3glucosamine, chondroïtine, MSM en omega 3-vetzuren (ook visolie). Synofit Groenlipmossel Vloeibaar is voor de gewrichten een volledig supplement van topkwaliteit en in een vloeibare vorm, waarnaast uw gewrichten absoluut geen andere extra supplementen nodig hebben.

Als u een hoge dosering vitamine C of calcium gebruikt, bijvoorbeeld voor de weerstand of voor de botten, dan is het mogelijk wél zinvol om dit voort te zetten. De dosering van deze voedingsstoffen in Synofit Groenlipmossel Vloeibaar is namelijk niet zo hoog (resp. 74% en 2,8% van de referentie-inname per dag). Tegelijk betekent dit dat de dosering door parallel gebruik van Synofit Groenlipmossel Vloeibaar naast een hooggedoseerd vitamine C- of calciumsupplement ook niet zo snel te hoog zal worden.

Van sommige stoffen in Synofit Groenlipmossel Vloeibaar is bepaald wat het aanbevolen maximum per dag is:


Vitamine D: maximaal 50 µg per dag, volgens EFSA (bron) zelfs 100 µg per dag (in Synofit Groenlipmossel Vloeibaar: 5,0 µg per 10 ml)


Calcium: maximaal 2500 mg per dag (in Synofit Groenlipmossel Vloeibaar: 22,3 mg per 10 ml)


Vitamine C: maximaal 2000 mg per dag (in Synofit Groenlipmossel Vloeibaar: 58,8 mg per 10 ml)


Vitamine E: maximaal 300 mg per dag (in Synofit Groenlipmossel Vloeibaar: 6,0 mg per 10 ml)

Synofit Groenlipmossel Plus

Bepaalde voedingssupplementen bevatten (voor een deel) dezelfde stoffen als Synofit Groenlipmossel Plus. Bijvoorbeeld vitamine C, vitamine D3, vitamine E en calcium. Ook bestaan er voedingssupplementen met alleen groenlipmossel of alleen curcumine. Hetzelfde geldt voor zwarte bes-blad en natief collageen type II. De groenlipmossel bevat verder van nature al glucosamine, chondroïtine, MSM en omega 3-vetzuren.

Het is niet schadelijk om deze supplementen te (blijven) gebruiken als u Synofit Groenlipmossel Plus wilt gaan gebruiken. Het is wel de vraag in hoeverre het nog nodig is om deze supplementen er bij te blijven gebruiken. Dit laatste geldt voor groenlipmosselcurcuminezwarte bes-bladnatief collageen type IIvitamine D3glucosamine, chondroïtine, MSM en omega 3-vetzuren (ook visolie). Synofit Groenlipmossel Plus is voor de gewrichten een volledig supplement van topkwaliteit en in een vloeibare vorm, waarnaast uw gewrichten absoluut geen andere extra supplementen nodig hebben.

Als u een hoge dosering vitamine C of calcium gebruikt, bijvoorbeeld voor de weerstand of voor de botten, dan is het mogelijk wél zinvol om dit voort te zetten. De dosering van deze voedingsstoffen in Synofit Groenlipmossel Plus is namelijk niet zo hoog (resp. 64% en 2,4% van de referentie-inname per dag). Tegelijk betekent dit dat de dosering door parallel gebruik van Synofit Groenlipmossel Plus naast een hooggedoseerd vitamine C- of calciumsupplement ook niet zo snel te hoog zal worden.

Van sommige stoffen in Synofit Groenlipmossel Plus is bepaald wat het aanbevolen maximum per dag is:


Vitamine D: maximaal 50 µg per dag, volgens EFSA (bron) zelfs 100 µg per dag (in Synofit Groenlipmossel Plus: 5,0 µg per 3 softgels)


Calcium: maximaal 2500 mg per dag (in Synofit Groenlipmossel Plus: 18,9 mg per 3 softgels)


Vitamine C: maximaal 2000 mg per dag (in Synofit Groenlipmossel Plus: 51 mg per 3 softgels)

Vitamine E: maximaal 300 mg per dag (in Synofit Groenlipmossel Plus: 4,5 mg per 3 softgels)

Synofit Groenlipmossel Regular

Bepaalde voedingssupplementen bevatten (voor een deel) dezelfde stoffen als Synofit Groenlipmossel Regular. Bijvoorbeeld vitamine C en vitamine E. Ook bestaan er voedingssupplementen met alleen groenlipmossel of alleen curcumine. Hetzelfde geldt voor zwarte bes-blad. De Groenlipmossel bevat verder van nature al glucosamine, chondroïtine, MSM en omega 3-vetzuren.

Het is niet schadelijk om deze supplementen te (blijven) gebruiken als u Synofit Groenlipmossel Regular wilt gaan gebruiken. Het is wel de vraag in hoeverre het nog nodig is om deze supplementen er bij te blijven gebruiken. Dit laatste geldt voor groenlipmosselcurcuminezwarte bes-bladglucosamine, chondroïtine, MSM en omega 3-vetzuren (ook visolie). Synofit Groenlipmossel Regular is voor de gewrichten een uitgebalanceerd supplement van topkwaliteit en in een vloeibare vorm.

Als u een ander supplement met een hoge dosering vitamine C, curcumine of zwarte bes-blad gebruikt, dan is het mogelijk wél zinvol om dit naast Synofit Groenlipmossel Regular voort te zetten. De dosering van deze ingrediënten in Synofit Groenlipmossel Regular is namelijk niet zo hoog. Tegelijk betekent dit dat de dosering door parallel gebruik van Synofit Groenlipmossel Regular naast een hooggedoseerd vitamine C- of curcuminesupplement ook niet zo snel te hoog zal worden.

Van sommige stoffen in Synofit Groenlipmossel Regular is bepaald wat het aanbevolen maximum per dag is:

Vitamine C: maximaal 2000 mg per dag (in Synofit Groenlipmossel Regular: 48 mg per 3 softgels)

Vitamine E: maximaal 300 mg per dag (in Synofit Groenlipmossel Regular: 4,5 mg per 3 softgels)

Synofit Groenlipmossel Basic

Bepaalde voedingssupplementen bevatten (voor een deel) dezelfde stoffen als Synofit Groenlipmossel Basic. Bijvoorbeeld vitamine C en vitamine E. Ook bestaan er andere voedingssupplementen met alleen groenlipmossel. De groenlipmossel bevat verder van nature al glucosamine, chondroïtine, MSM en omega 3-vetzuren.

Het is niet schadelijk om deze supplementen te (blijven) gebruiken als u Synofit Groenlipmossel Basic wilt gaan gebruiken. Het is wel de vraag in hoeverre het nog nodig is om deze supplementen er bij te blijven gebruiken. Dit laatste geldt voor groenlipmosselglucosamine, chondroïtine, MSM en omega 3-vetzuren (ook visolie). Synofit Groenlipmossel Basic is namelijk hét supplement bij uitstek met vloeibare Groenlipmossel, dat in principe deze andere middelen kan vervangen.

Als u een ander supplement met een hoge dosering vitamine C of vitamine E gebruikt, dan is het mogelijk wél zinvol om dit naast Synofit Groenlipmossel Basic voort te zetten. De dosering van deze ingrediënten in Synofit Groenlipmossel Basic is namelijk niet zo hoog. Tegelijk betekent dit dat de dosering door parallel gebruik van Synofit Groenlipmossel Basic naast een hooggedoseerd vitamine C- of vitamine E-supplement ook niet zo snel te hoog zal worden.

Van sommige stoffen in Synofit Groenlipmossel Basic is bepaald wat het aanbevolen maximum per dag is:


Vitamine C: maximaal 2000 mg per dag (in Synofit Groenlipmossel Basic: 40 mg per 2 softgels)


Vitamine E: maximaal 300 mg per dag (in Synofit Groenlipmossel Basic: 16 mg per 2 softgels)

Synofit Curcumine Plus

Bepaalde voedingssupplementen bevatten (voor een deel) dezelfde stoffen als Synofit Curcumine Plus. Bijvoorbeeld curcumine, astaxanthine of omega 3-vetzuren.

Het is niet schadelijk om deze supplementen te (blijven) gebruiken als u Synofit Curcumine Plus wilt gaan gebruiken. Het is echter wel de vraag in hoeverre het nog nodig is om deze supplementen er bij te blijven gebruiken. Dit laatste geldt voor curcumineastaxanthine en omega 3-vetzuren (ook visolie). Synofit Curcumine Plus bevat een goede dosering van een topkwaliteit bio-curcumine en astaxanthine, waarnaast u absoluut geen andere curcuminesupplementen of supplementen met astaxanthine nodig heeft.

helping text from link assets

Als u een hoge dosering vitamine E of omega 3-vetzuren gebruikt, dan is het mogelijk wél zinvol om dit voort te zetten. De dosering van vitamine E en omega 3-vetzuren in Synofit Curcumine Plus is namelijk niet zo hoog. Tegelijk betekent dit dat de dosering door parallel gebruik van Synofit Curcumine Plus naast een hooggedoseerd vitamine E- of omega 3-supplement ook niet zo snel te hoog zal worden.

Van één stof in Synofit Curcumine Plus is bepaald wat het aanbevolen maximum per dag is:


Vitamine E: maximaal 300 mg per dag (in Synofit Curcumine Plus: 3,3 mg per softgel)

Synofit Calcium Plus

Synofit Calcium Plus bevat een aantal verschillende vitaminen en mineralen, te weten vitamine B2vitamine B3vitamine B6vitamine K2vitamine D3calciummagnesiumzinkmangaan en koper. Als u andere voedingssupplementen gebruikt waar deze vitaminen en mineralen in zitten, dan kan het gebeuren dat u daar (ongemerkt) een hoge dosering van gebruikt.

Van sommige stoffen is bepaald wat het aanbevolen maximum per dag is:

Vitamine B2: geen maximum

Vitamine B3: maximaal 35 mg per dag (in Synofit Calcium Plus: 5,0 mg per 2 softgels)

Vitamine B6: maximaal 25 mg per dag (in Synofit Calcium Plus: 1,0 mg per 2 softgels)

Vitamine K2: geen maximum

Vitamine D: maximaal 50 µg per dag (in Synofit Calcium Plus: 12,5 µg per 2 softgels)

Calcium: maximaal 2500 mg per dag (in Synofit Calcium Plus: 385 mg per 2 softgels)

Magnesium: geen maximum

Zink: maximaal 25 mg per dag (in Synofit Calcium Plus: 10,0 mg per 2 softgels)

Mangaan: geen maximum

Koper: geen maximum

Synofit Airflow Care

Knowledge Advice Image right side

Synofit Airflow Care bevat een aantal verschillende vitaminen, te weten vitamine B3, vitamine B8 en vitamine C. Als u andere voedingssupplementen gebruikt waar deze vitaminen in zitten, dan kan het gebeuren dat u daar (ongemerkt) een hoge dosering van gebruikt.

Van sommige stoffen is bepaald wat het aanbevolen maximum per dag is:

Vitamine B3: maximaal 35 mg per dag (in Synofit Airflow Care: 7,2 mg per 6 ml)

Vitamine B8: geen maximum

Vitamine C: maximaal 2000 mg per dag (in Synofit Airflow Care: 36 mg per 6 ml)

Synofit Cardio Care

Bepaalde voedingssupplementen bevatten (voor een deel) dezelfde stoffen als Synofit Cardio Care. Bijvoorbeeld visolie, witte berk-blad, bergavit40, co-enzym Q10, vitamine C, zwarte knoflook, vitamine D3 en chroom.

Het is niet schadelijk om deze supplementen te (blijven) gebruiken als u Synofit Cardio Care wilt gaan gebruiken. Het is wel de vraag in hoeverre het nog nodig is om deze supplementen er bij te blijven gebruiken. Synofit Cardio Care is voor het hart en het cholesterolgehalte een volledig supplement van topkwaliteit en in een vloeibare vorm, waarnaast u in principe geen andere extra supplementen nodig heeft.

Let op: Naast Synofit Cardio Care mag u geen andere voedingssupplementen met rode gist rijst gebruiken.

Als u een hoge dosering vitamine C gebruikt, bijvoorbeeld voor de weerstand of voor de botten, dan is het mogelijk wél zinvol om dit voort te zetten. De dosering van deze voedingsstof in Synofit Cardio Care is namelijk niet zo hoog (15% van de referentie-inname per dag). Tegelijk betekent dit dat de dosering door parallel gebruik van Synofit Cardio Care naast een hooggedoseerd vitamine C-supplement ook niet zo snel te hoog zal worden.

Knowledge Advice Image right side

Van sommige stoffen in Synofit Cardio Care is bepaald wat het aanbevolen maximum per dag is:

Vitamine C: maximaal 2000 mg per dag (in Synofit Cardio Care: 12 mg per softgel)


Vitamine D: maximaal 50 µg per dag, volgens EFSA (bron) zelfs 100 µg per dag (in Synofit Cardio Care: 20 µg per softgel)


Chroom: geen maximum

Synofit Joint Care

Synofit Joint Care is een uitwendige spier- en gewrichts gel en mag met alle middelen worden gecombineerd. Het werkt alleen lokaal op de huid en er zal daarom geen interactie plaatsvinden met medicatie of voedingssupplementen.

Synofit Skin Care

Synofit Skin Care is een uitwendige crème voor de huid en mag met alle middelen worden gecombineerd. Het werkt alleen lokaal op de huid en er zal daarom geen interactie plaatsvinden met medicatie of voedingssupplementen.

Vragen?

Als u naast de gezondheidsproducten van Synofit nog andere supplementen gebruikt, leg dan eens alle ingrediëntentabellen naast elkaar en reken uit hoeveel u hiermee in totaal dagelijks inneemt. U kunt op die manier zelf nagaan of u in de buurt van een maximale dosering per dag komt.

U mag ook altijd uw etiketten aan ons voorleggen, dan kunnen wij voor u nagaan of er sprake is van een (te) hoge dosering, of van supplementen die naast het product van Synofit niet meer hoeven te worden gebruikt.

Gaat u met uw vraag naar een apotheker of specialist? Het advies is dan om de gebruiksaanwijzing van het product mee te nemen. De apotheker kan dan meteen zien wat voor ingrediënten het product heeft én wat voor interacties er mogelijk zijn. 

Weet uw eigen apotheker niet met zekerheid te zeggen of de door u beoogde combinatie verantwoord is? Vraag dan via ons interactieformulier aan apotheker Han Siem of u het product van Synofit kunt gebruiken bij uw medicatie. Han Siem is gespecialiseerd in interacties tussen reguliere medicatie en voedingssupplementen.

Heeft u verder nog vragen of is er nog iets onduidelijk? Neem gerust contact met ons op.

imageimageimageimagesocial media links
Verder lezen